Ekim ayında en çok külçe altın kazandırdı

Posted by

T24 Ekonomi

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ekimde en yüksek aylık reel getiri yüzde 3,2 ile külçe altında gerçekleşti.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ekimde en yüksek aylık reel getiri yüzde 3,2 ile külçe altında gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin “finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları”nı açıkladı.

Buna göre, ekimde aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 4,82, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 3,2 oranlarıyla külçe altında görüldü.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçlarından mevduat faizi (brüt) yüzde 2,03 yatırımcısına reel getiri sağlarken dolar yüzde 0,71, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 0,99, avro yüzde 2,42 ve BIST 100 endeksi yüzde 10,81 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde ise mevduat faizi (brüt) yatırımcısına yüzde 0,46 reel getiri sağlarken dolar yüzde 2,25, DİBS yüzde 2,52, avro yüzde 3,93, BIST 100 endeksi yüzde 12,19 kayba yol açtı.

Külçe altın, 3 aylık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 15, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,6 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu.

AA’nın aktardığına göre; Aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 22,03, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 25,01 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak öne çıktı.

6 aylık değerlendirmeye göre, mevduat faizi (brüt), Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,61, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,22 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 16,03, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 21,54 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak hesaplandı.

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 31,34, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 16,89 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak öne çıktı.

Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçlarından mevduat faizi (brüt) yüzde 1,58, avro yüzde 4,07, dolar yüzde 7,16, DİBS yüzde 9,03 ve BIST 100 endeksi yüzde 16,56 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde mevduat faizi (brüt) yüzde 12,4, avro yüzde 14,62, dolar yüzde 17,37, DİBS yüzde 19,03, ve BIST 100 endeksi yüzde 25,74 oranlarında yatırımcısının kayba uğramasına yol açtı.

Şirin Payzın, Evren Balta, Soli Özel ve Barçın Yinanç değerlendirdi:

İkinci Trump dönemi ABD, dünya ve Türkiye için ne anlama geliyor?

 
 

Öne çıkan haberler…

TIKLAYIN – Bakanlık yeni liste paylaştı: İşte yoğurda ‘bitkisel yağ’ ve ‘jelatin’ koyan firmalar

TIKLAYIN – Spor yazarları, Galatasaray’ın Tottenham zaferini yorumladı: Mourinho’nun final oynar dediği Tottenham’ı Galatasaray dağıttı

TIKLAYIN – Narin Güran cinayeti davasında ikinci gün; sanıklar ve tanıklar, yoğun güvenlik önlemleri altında tekrar adliyeye getirildi

TIKLAYIN – Mehmet. Y. Yılmaz | Demokrasiye uzak, diktatörlüğe yakın

TIKLAYIN – Haftanın Sanat Rotası: Bu hafta, üç büyük şehirde hangi sanat etkinlikleri var?

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir